Aktiviteter

På och runt gården finns det gott om aktiviteter för alla smaker:

Gården ligger i byn Långhed som är känd för sina stora och vackra bondeslott, av vilka ett par ingår i en ansökan om att bli sveriges världsarv. I vissa av dessa gårdar, exempel hembygdsgårdarna i Alfta och Edsbyn, finns det möjlighet att komma in och beundra de gamla väggmålningarna.

På ungefär 4 kilometers avstånd från gården ligger Enstabosjön, där finns en mysig liten badplats med sandstrand.

Fiske
Hälsingland är vackert både sommar och vinter och bjuder på fiske i de flesta former, metning, flugfiske, isfiske och angling.I Voxnadalen finns många fina vattendrag för er som tycker om att fiska.
I angränsning till gården, 300 meter från huset ligger Hässjaån som har ett bra fiskevatten för bland annat Abborre. Ni får ni gärna låna ekan som vi har i ån för att prova fiskelyckan.

Paddling
I grannskapet finns många olika aktiviteter att prova på . Voxnan är ett av sveriges finaste paddelvatten. Det brukar vara skön aktivitet att hyra en kanot och ge sig ut på en lung paddeltur i solen. Vill Ni inte paddla kan Ni åka bil uppströms efter Voxnan för att se de vackra vyerna vid Vinströmmen och Hylströmmen.

I byn finns en gammal smedja som stått oanvänd sedan 50-talet. För några år sedan renoverades den och man efter kontakt med bysmeden eller prova på att smida lite under handledning.
I byns bygdegård finns ett mysigt sommarcafe som har öppet under semestermånaden.

Vi har även mycket fina konsthantverksgårdar inom kommunen.

På vägen till Falun ligger Finnskogsmuseét och Sundborn med Carl Larsson-gården.

Mycket annat finns att se bland våra blånande berg. Vill Ni göra längre utflykter över dagen kan Ni exempelvis åka till…

Växbokvarn med Trolldalen, linspinneri och bageri.

Ta en tur med häst och vagn runt Norra Långhed med grannen Diana som även har ponnyridning.
Aktivteter i skog och mark
Gården ligger ett par mil ut på landet med närhet till skog och mark som är rika på djurliv. När du bor på vår gård så har du djurlivet runt knuten, fladdermössen flyger om sommarnätterna och om höstkvällarna kan man ibland höra räven skälla. En vandringstur i skogen kan om du är försiktig ge tillfälle att se många olika sorters djur. Ett annat sätt att få se dem är smyga sig inpå dem med en kanot som man glider fram med i strandkanten.Ett alternativ till att smyga runt i skog och mark är Järvzoo som ligger i Järvsö. Där har du den allra enklaste möjligheten att se björn, varg, järv, lo och andra djur. Det är cirka fem mil till järvså från vår gård. I järvsö finns även Stenegården med konsthantvek och stor örtagård, Öjeberget är det en fantastisk utsikt över Järvsö och Ljusnan-dalen.
Plocka bär
På höstkanten bor vi ypperligt till för de som exempelvis vill ge sig ut i skogen för att plocka bär eller svamp. Ett bra bärår är det enkelt att efter några timmar i skogen komma hem med någonstans mellan 10 till 20 liter bär per person. Vad ni väljer att göra med bären är upp till er, antingen är ni nöjda med en härlig dag i skogen och säljer ni dem till någon lokal bärhandlare. Det går också att rensa dem och ta hem dem till frysen.

På följande sidor hittar Ni mer aktiviteter:

Vår kommun: ovanaker.se
Vår by Långhed: www.langhed.se
Här kan ni spela golf: Alfta-Edsbyns Golfklubb
Paddla kanot och fiske: http://kanotcamping.se/
Sveriges enda inomhusarena för bandy: edsbynarena.se
Om grannkommunerna och resten av Hälsingland finns mycket information på: halsingland.se

Som Ni märker har vi mycket att erbjuda. VÄLKOMNA!