1854

1854
Gården Hisved började förmodligen byggas något årtionde före 1850. Det sonen Eric från Ol-Pers som börjar bygga en gård vid de åkrar som kallas Hisveden. Det första spadtaget tas, de första stockarna läggs på plats och efter några års slit har vi anlänt till 1845. Det är i alla fall vad jag fått berättat för mig.
Mer konkreta bevis på vad för slags byggnader som fanns på gården kan vi se på kartan här nedanför. Den upprättades i samband med att Hisved styckades av frrån Ol-Pers. Det finns Inte så många hus markerade på kartan, men bryggstugan står där den ska. Enligt vad min farfar berättat så började man bygga det stora boningshuset samtidigt när bryggstugan var klar, så det borde ha varit i färd med att byggas när kartan ritades, det ska nämligen ha stått färdig 1856 om jag minns rätt.

Gården kallades vid den här tiden Erik-Pers (efter sin byggherre Eric Persson kan man tänka sig), men landskapet och åkrarna vann namnstriden och ungefär 40 år senare när nästa generation tagit över är gården omnämnd som ”Hissvedjorna”

Hisved 1853

 

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *